El Salvador

Het is vlak voor het EK 2016, heel Europa is in rep en roer. Het EK gaat beginnen. Maar niet voor die arme Nederlanders. Deze film is bedoeld als een steuntje in de rug voor ons volk. Want wij, Nederlanders, geloven dat je tegenslag kan omdenken in iets positiefs en wij geloven dat elk nadeel zijn voordeel heb.

“Deze film is een ode aan de denkkracht van Johan Cruijff. Als je kan denken zoals hij, dan kan je ook de illusie wekken om wél naar het EK te gaan”, zegt regisseur Jasper Scholten. Producent Frank van den Heuvel haalt het moment terug dat het idee boven kwam: “We waren aan het brainstormen, wel met het doel om na ons succes met BIKE! weer een onafhankelijke film te maken die volledig in onze stijl is, en toen zei iemand: ‘maar ja helaas gaan we niet naar het EK’.” Volgens editor en productieleider Maaike Wolfs kwam toen het idee om dan maar over die treurigheid een film te maken. “Wij voelden ons zelf zo treurig als we dachten aan het moment dat het EK zou gaan beginnen. Dan zullen waarschijnlijk meer mensen zich zo voelen dachten we.”

Van den Heuvel heeft het daarnaast over een bijzonder proces: “8 van onze voormalige stagiaires deden mee en voor de rest heel veel freelancers waar we normaal gesproken commerciële opdrachten mee maken, dus het was één grote Blik reünie! Het is echt bijzonder dat iedereen dit doet uit passie voor film en niet voor geld, want dat hadden we alleen voor camerahuur en props.”

ENGLISH

It is 2016, just before the European Championship. Europe is looking forward to the soccer fest, but there is one country that remains very quiet these days. The goal of this independent film is to get some sympathy for our sad situation from our fellow European friends. Like Johan Cruijff said: “Every disadvantage has an advantage.”

Director Jasper Scholten: “This film is a tribute to the brainpower of Johan Cruijff, the greatest Dutch soccer player, coach and redeemer ever. Because we, The Dutch believe that our thinking can turn negativity into positivity. Our main character is so sad about missing the European Championship that he creates the illusion that we will go!” Producer Frank van den Heuvel tells about the process of creating this story: “We wanted to make a new independent film, just to show the world what we can produce. Last year we made BIKE! about the start of the Tour de France in our city Utrecht. And this year someone stated that we couln’t make a film about the Euro 2016, because we don’t go. Editor and producer Maaike Wolfs said that was the moment we decided to make a film about all this sadness. “We felt this sadness ourselves so we thought that probably a lot of people might feel the same way,”

Van den Heuvel points out the remarkable production process: “8 former interns were amongst the freelancers with whom we do commercial products regularly, so it felt like a warm Blik group. Very special that everyone works on this project with passion and without getting payed.”

Laat een reactie achter